Su bazlı boya, suda çözülebilen boyalardır. Sulandırmak için kullanılan etken madde (tiner ve türevleri) yerine su kullanılır. Bu özelliğine karşın kuruduktan sonra suya oldukça dayanıklıdır.
Su Bazlı Boyanın Avantajları
- Su bazlı boyanın birçok yönden avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. Bu boyaları inceltmek gerektiğinde içerisine tiner ve türevlerinde bir madde konulmasına gerek yoktur. İnceltmeye ihtiyaç duyulduğunda boyanın içerisine su eklenerek karıştırmak yeterli oluyor.
- Boya çeşitlerinin hepsi bağlayıcı ve pigmentlerin karışımından meydana gelir. Bağlayıcı etken madde olarak genellikle su ve mineral ruhu kullanılır. Bunların dışında bazı özel maddeler de vardır.
- Diğer türlere oranla daha çabuk kurur.
- İnceltici olarak organik madde (su) kullanıldığı için (VOC) duman çıkarma durumları oldukça azdır.
- Ahşap yüzeylerin kullanımında oldukça iyidir. Boyama esnasında oluşan çatlakları minimuma indirir. Çabuk kuruması da artı avantaj getirir. Ancak opak hale gelmesi için yüzeye birden fazla uygulanması gerekebilir. İlk uygulamadan kısa süre sonra işlemi tekrarlamak mümkündür.
Yaşamın Yoğun Temposuna Ayak Uydurmanızı Sağlayacak Pratik Çözümler – Ustala
İlanınızı Ustala’ya ekleyin ve hızlı hizmet için doğru ustaları hemen bulun!
- Oldukça geniş bir uygulama alanına sahiptir. Duvar, ahşap yüzey, kapı vb. alanlar için uygundur.
- Su bazlı boyanın bir diğer avantajı da kokusuz olmasıdır. Özellikle çocuklu aileler, alerjik rahatsızlığı olanlar, yaşlılar için kimyasal kokular oldukça zararlıdır. Uzun süreli solunması halinde geçici rahatsızlıklara neden olabilir. Su bazlı boyalarda inceltici doğal olduğundan kokuya neden olmaz. Günlerce boya kokusunun gitmesini beklemenize gerek kalmaz.
- Küf oluşumuna maruz kaldığı takdirde alanın büyümesine neden olmaz.
- Yüzeye uygulamak oldukça kolaydır. Uzman kişiler için daha kısa sürede daha fazla alan boyanması anlamına gelir. Mali açıdan oldukça avantaj sağlar.
- Su bazlı boyalar oldukça uzun ömürlüdür. Leke tutmaz ve güneş ışığında bile rengi kısa sürede solmaz. Duvarda meydana gelen lekeleri hafif nemli bezle nazikçe ovalamak yeterlidir.
- Boyama öncesinde ekstra bir işlem yapmaya gerek yoktur.
- Uygulandığı yüzeyde oldukça pürüzsüz bir görünüm sağlar.
- Çatlamalara karşı dirençlidir. Elastik bir yapıya sahiptir.
- Toksik emisyon oldukça düşük denilebilir.
Hadi, işlerinizi kolaylaştırmak için Ustala Mobil Uygulamamızı deneyin!
Uygulama aracılığıyla, ihtiyaçlarına uygun ustaları kolayca bulabilir ve iletişim kurabilirsiniz. Ayrıca, uygulama üzerinden ustalara iş talepleri gönderebilir ve hizmetler için teklif alabilirler. Ustala.com mobil uygulaması, hizmet arayanların ihtiyaçlarını karşılamak için kesinlikle kullanmaları gereken bir araçtır.
Su Bazlı Boya Silinir Mi?
Su bazlı boyalar, uzun süre kalıcı ve dayanıklı boyalardır. Renkleri uzun süre canlı kaldığından sık sık boya yapmanızı gerektirmez. Ancak tüm bunlar boya yaptırma gereksiniminizi uzun vadede tutmaya yeterli değildir. Aynı zamanda boyanın uygulandığı yüzeyi de temiz tutmak gerekir. Su bazlı boyalara evde yapılacak basit işlemler ile müdahale edebilir böylece kullanım ömrünü uzatabilirsiniz.
Su bazlı boyalarınızı kolayca temizleyebilirsiniz. Bunun için gerekli malzemeler; su, bulaşık deterjanı, yumuşak sünger, damıtılmış beyaz sirke ve kovadır.
Su Bazlı Boya Nasıl Silinir?
Orta büyüklükteki kovanın içerisine yeteri kadar su koyun. Ardından birkaç damla bulaşık deterjanı ekleyin. Sonrasında süngeri ıslatın. Duvarı silerken süngere baskı uygulayacağınız için süngerden su akmaması gerekir. Bu nedenle süngeri iyice sıkmanız gerekir. Yüzey istediğiniz temizliğe ulaşıncaya kadar bu işlemi tekrarlayın. Suyunuz kirlenmeye başladığında hemen yenileyin. Aksi halde kirli su yüzeyini mahvedebilir. Silme işlemi sırasında çok bastırmamaya özen gösterin.
Su Bazlı Boya ile Solvent Bazlı Boyanın Duvardaki Farkı Nasıldır?
Su bazlı boya duvarın nefes almasını sağlar. Yüzeyi tamamen kapatmaz. Solvent bazlı boya ise duvarı tamamen kapatır ve nefes almasını engeller.
Yarım Kalan Su Bazlı Boya Nasıl Muhafaza Edilir?
Boya işlemi bittikten sonra artan su bazlı boyanızı muhafaza etmek için öncelikle kapağı hava almayacak bir kaba boşaltın. Ardından içerisine bir miktar su ilave edin ve ağzını sıkıca kapatın.