Mantolama Nedir? – Nasıl Yapılır?

Home » Ev Tadilat & Dekorasyon » Yalıtım Ve Mantolama » Mantolama Nedir? – Nasıl Yapılır?

Mantolama binaların dış ortam ile temasta bulunan bölgelerinin, dış ortamdan gelecek tüm etkilere karşı korunması için yapılan bir uygulamadır. Mantolama uygulanacak binanın dış yüzeyi, binayı dış etkenlere karşı korumak için özel tasarlanan polimer malzemeler ile kaplanır. Dış cephelere uygulanan mantolama işlemleri genel olarak binanın ısı yalıtımı için yapılsa da bu işlem aynı zamanda binayı nem, ses ve yangına karşı da korumaktadır.

Mantolama Nasıl Yapılır?

Mantolama işlemi gelişen teknoloji ile birlikte yeni binaların birçoğuna henüz inşaat halindeyken yapılıyor. Yani son yıllarda yapılmış bir binada yaşıyorsanız muhtemelen mantolaması yapılmıştır. Mantolama, ülkemizde özellikle son 10 yılda yaygınlaşıyor olsa da Avrupa ülkelerinde ETICS adı altında 1970 yılından bu yana uygulanmaktadır. Peki, mantolama nasıl yapılır ve mantolama yapılırken nelere dikkat edilmesi gerekmektedir?

Mantolama işlemi genel olarak 7 farklı adımdan oluşmaktadır. Mantolama püf noktaları ve işlem adımları ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

· Yüzey Hazırlama

Mantolama yapılacak yüzeyin öncelikle yüzey temizliğinin yapılması gerekmektedir. Dış cepheye yapılacak mantolama işlemleri öncesinde yüzeyde bulunan toz, kir, nem ve küf tamamen temizlenir. Böylece hem mantolama işleminde kullanılacak harcın daha iyi yapışması hem de mantolamanın daha kalıcı olması sağlanır. Mantolama yapılacak yüzeyde kırık ve çatlaklar varsa öncelikle bunların onarılması da gerekmektedir.

· Subasman Profili

Mantolamanın daha düzgün ve simetrik olması için gerekli hesaplamaların işlem öncesinde yapılması gereklidir. Mantolama yapılacak yüzeylerin temelinde bir referans alınır ve burada alüminyum subasman profil sabitlenir. Böylece ilk mantolama hattı için düz bir referans oluşturulur. Mantolama işleminde ilk hattan sonra gelen diğer hatlar bu sayede çok daha düzgün hazırlanır.

· Isı Yalıtım Levhaları

Isı yalıtım levhalarında kullanılan malzemenin, yüzeye tam yapışması için çerçeve tekniği kullanılarak yapıştırıcı harcı sürülür. Levhaların daha kuvvetli yapışması için çerçevenin orta kısmına ise noktasal şekilde yapıştırıcı harç uygulanır. Isı yalıtım levhası olarak ise genellikle EPS, XPS ve Taşyünü tercih edilmektedir.

· Mantolama Dübeli

Mantolama yapılacak yüzeyde levhaların yüzeye daha iyi tutunabilmesi için bölgede tutunma direncini arttıran dübel uygulaması yapılır. Levhalar dübel kullanılarak duvara sabitlenir ve bu sayede yapıştırıcının yetersiz kalması durumlarının önüne geçilir. Mantolama sırasında her m2 için 6 adet dübel kullanılmalıdır.

Yaşamın Yoğun Temposuna Ayak Uydurmanızı Sağlayacak Pratik Çözümler – Ustala

İlanınızı Ustala’ya ekleyin ve hızlı hizmet için doğru ustaları hemen bulun!

· Fileli sıva

Yüzeye uygulanan ısı yalıtım levhalarının üzerine sıva yapılarak oluşturulan katman sabitlenir. Oluşturulan sıva katmanında çatlama ve kırılmaları önlemek için sıva ile birlikte donatı filesi de kullanılır. Isı yalıtım malzemesinin üzerine uygulanan ilk sıva katı kurumadan, ilk kattan daha kalın olan ikinci kat sıva uygulanır.

· Dış Cephe Boyası

Yapılan sıva kuruduktan sonra dış cepheye dekoratif kaplama yapılır. Kaplama yukarıdan aşağıya doğru ve hızlı şekilde yapılmalıdır. Uygulama sırasında binanın estetik görünümünün bozulmamasına da dikkat edilmesi gerekiyor. Yapılan kaplama kuruduktan sonra binanın dışı istenilen renge boyanabilir. Boyama işleminin ardından mantolama tamamlanır.

Mantolamada Kullanılan Malzemelerin Özellikleri Nelerdir?

Mantolama nedir ve nasıl uygulanır gibi sorulara yanıt verdikten sonra sıra, mantolama sırasında kullanılan malzemelerin özelliklerine geliyor. Mantolama uygulamasında kullanılan malzemeler müşterilerin isteğine göre farklı özellikleri destekleyici şekilde tasarlanabilir. Ancak mantolama malzemelerinin temel olarak en belirgin özelliği ısı iletim katsayısının düşük olmasıdır. Isı iletim katsayısı düşük olan malzemeler, üzerinden ısı geçişine en az izin veren malzemelerdir. Böylece malzemenin iki yüzeyi arasında ısı farkı ciddi şekilde farklı olabilir. Peki, mantolama malzemelerinin genel olarak özellikleri nelerdir, hangi özellikleri karşılaması gerekiyor?

· Mantolama malzemeleri sürekli olarak dış ortam ile etkileşim içerisindedir. Bu nedenle su ve neme karşı yüksek dayanım göstermesi gereklidir.

· Mantolama malzemeleri, uygulandığı binayı dış etkenlere karşı koruyabilmelidir. Bu nedenle malzemenin alev geçirmemesi ve yanmaması gerekiyor.

· Mantolama malzemelerinin yüksek çekme ve basınç dayanımına sahip olması gereklidir.

· Mantolama malzemeleri, uygulandıktan sonra üzerine sıva yapılmaktadır. Bu nedenle malzemenin sıva tutuculuğunun yüksek olması aranan özelliklerden bir tanesidir.

· Mantolama sonrasında, uygulama yapılan bölgede farklı kokular oluşmasını engellemek için malzemenin kokusuz olması gerekiyor.

· Mantolama malzemeleri, üzerine sıva yapılan ve binanın dışında bulunduğu için estetik görüntüyü etkileyen malzemelerdir. Bu nedenle mantolama malzemeleri genleşme ve büzülmeye karşı dirençli olan, boyut kararlılığı yüksek malzemelerden üretilmelidir.

· Mantolama malzemeleri yüksek verimlilik sunmaları için uzun ömürlü ve uygun fiyatlı olmalıdır.

Mantolama Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Mantolama fiyatları, uygulamayı yapan firmadan firmaya değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle mantolama yapılacak bina için m2 başına fiyat almak için firmalar ile direkt olarak iletişime geçmeniz gerekiyor. Mantolama fiyatlarına almak istediğiniz hizmetin kalitesi de etki etmektedir. Tek bir mantolama malzemesi olmadığı için bütçenize uygun mantolama malzemesini seçerek daha uygun fiyatlara mantolama hizmeti alabilirsiniz.

Yaşadığınız binaya mantolama yaptırmak için firmalar ile tek tek iletişime geçmek yerine firmaların sizinle iletişime geçmesini istiyorsanız, Ustala.com’dan almak istediğiniz mantolama hizmeti için ilan oluşturabilirsiniz. İlan açtıktan sonra, çevrenizde mantolama hizmeti veren firmalardan ilanınız için fiyat teklifleri alabilirsiniz. Böylece siz firmalar ile iletişime geçmeden, firmaların sizinle iletişime geçerek fiyat teklifi vermesini sağlayabilirsiniz.

Mantolama İşlemi Ne Kadar Sürede Tamamlanır?

Mantolama işleminin tamamlanması için net bir gün belirtmek yanlış olacaktır. Mantolama hızını belirleyen farklı birçok etken bulunuyor. Uygulama yapılacak binanın yüksekliği, mantolamanın yapıldığı zaman ki hava şartları, mantolama alanı, ve mantolama sırasında uygulanması gereken işlemler bu süreyi değiştirmektedir. Ancak genel olarak 1500 m2’lik bir binanın mantolama işlemleri yaklaşık 1,5 ay sürmektedir.

Mantolama Malzemeleri Sağlığa Zararlı Mıdır?

Mantolama işlemi sırasında genellikle XPS ve EPS gibi mantolama malzemeleri kullanılmaktadır. Bu malzemelerin termal iletkenlik katsayıları oldukça düşük olduğu için sıklıkla tercih edilmektedir. XPS ve EPS’nin üretimi sırasında kimyasal birçok malzeme ve gaz kullanılmaktadır. Malzeme üretiminin ardından ürünler, bu kimyasal gazlardan arındırılarak depolanmaktadır. Böylece üretilen XPS ve EPS gibi malzemelerin bulundukları ortama kimyasal yaymasının önüne geçilmektedir. Mantolamada yalıtkan levha olarak XPS, EPS ve benzeri malzemelerin kullanılmasının bu nedenle sağlığa zararlı bir etkisi yoktur.

Hadi, işlerinizi kolaylaştırmak için Ustala Mobil Uygulamamızı deneyin!

Uygulama aracılığıyla, ihtiyaçlarına uygun ustaları kolayca bulabilir ve iletişim kurabilirsiniz. Ayrıca, uygulama üzerinden ustalara iş talepleri gönderebilir ve hizmetler için teklif alabilirler. Ustala.com mobil uygulaması, hizmet arayanların ihtiyaçlarını karşılamak için kesinlikle kullanmaları gereken bir araçtır.

Mantolama Malzemeleri Yangının Yayılmasına Neden Olur Mu?

Mantolama malzemeleri devlet tarafından belirlenen birçok kalite ve güvenlik standardına göre üretilmektedir. Bunlardan bir tanesi de ısı yalıtım levhalarındaki yangın dayanımıdır. XPS, EPS ve Karbonlu EPS gibi yalıtım malzemeler, TS EN 13501-1 standartlarına göre üretilmektedir. Mantolama işlemi sırasında kullanılan tüm malzemeler, kalite standardına göre A sınıfında (Yanmaz ürünler) yer almaktadır. Bu nedenle A sınıfı hiçbir yalıtım malzemesi yangın çıkmasına ya da yangının daha hızlı yayılmasına neden olmaz.

Mantolama Malzemelerinin Seçimi Nasıl Yapılır?

Mantolama malzemeleri direkt olarak binaya uygulanmaz. Bunun yerine binanın konumuna, güneşin binaya geliş açısına ve ortamın yağış durumuna bağlı olarak nem durumuna göre birçok farklı detay incelenerek mantolama işleminde en iyi malzemeler tercih edilmelidir. Mantolamada kullanılması gereken ürünleri etkileyen en önemli etkenlerden bir tanesi ise mantolama yapılacak binanın geometrisidir. Mantolama malzemeleri fiyatları azaltmak için değil, mantolamadan yüksek performans almak için seçilmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir