Klima Nasıl Sökülür? – İpuçları

Home » Ev Tadilat & Dekorasyon » Klima Nasıl Sökülür? – İpuçları

Klima Nasıl Sökülür, Klima Sökerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Evinizde kullandığınız klimanızı başka bir yere götürmek ya da değiştirmek için sökmeniz gerekiyor, ancak nasıl yapacağınızı bilmiyor musunuz? Klima sökmek için konu üzerine yeterince bilgi sahibi değilseniz, uzman yardımı almanızda fayda var. Kurulumu yapılmış klimayı bulunduğu yerden sökerken klimanın içinde ya da dışında bulunan parçalara zarar verip, klimayı bozma ihtimaliniz de bulunuyor. Bu nedenle klima sökümü için uzman bir firma ya da yetkili servisin desteğini almanız gereklidir.

Klima Nasıl Sökülür? Nelere Dikkat Edilmelidir?

· Kurulu olan klimayı sökmeden önce, klima içerisinde yer alan tüm gazın toplanması büyük önem taşıyor. Klima gazını toplamadan klima sökmeye çalışmak sağlığınız açısından ciddi sonuçlar doğurabiliyor hem de klimayı yeniden takacağınız zaman yeniden gaz dolumu yapmanız gerekeceği için fazladan masraf çıkarıyor.

· Klima gazını çıkarmadan önce mutlaka klimanızı soğuk çevrime almanız gerekiyor. Klimayı soğuk çevrime aldıktan sonra klima gazını güvenli bir şekilde çıkarabilirsiniz.

· Klima sistemlerinde, herhangi bir arızaya karşı servis görevlilerinin daha kolay hareket edebilmesi için geliştirilen parçalar bulunmaktadır. Klima sistemlerinde dış üniteye bağlı boruların üst kısmında birkaç adet vana bulunmaktadır. Üzerinde kör tapa olan vanaların tapası kurbağacık kullanılarak açılmalıdır.

Hadi, işlerinizi kolaylaştırmak için Ustala Mobil Uygulamamızı deneyin!

Uygulama aracılığıyla, ihtiyaçlarına uygun ustaları kolayca bulabilir ve iletişim kurabilirsiniz. Ayrıca, uygulama üzerinden ustalara iş talepleri gönderebilir ve hizmetler için teklif alabilirler. Ustala.com mobil uygulaması, hizmet arayanların ihtiyaçlarını karşılamak için kesinlikle kullanmaları gereken bir araçtır.

· Üzerinde kör tapa olan vanaların tapası açıldıktan sonra, servis vanalarının üzerindeki kapaklar açılarak klima sökümü işlemlerinin sonraki adımına geçilir.

· Servis vanalarının yanında bulunan basma hattı vanası kapatılmalıdır. Basma hattı vanasının hangisi olduğunu bilmiyorsanız, klimanın üst kısmında ince borunun olduğu vana, basma hattı vanasıdır. Vanayı kapattıktan sonra yaklaşık 1 dakika kadar beklenmesi gereklidir.

· Kalın borunun vanası kapatılıp, 1 dakika bekledikten sonra kalan tüm boruların da vanaları kapatılır.

· Klimada bulunan tüm vanalar kapatıldıktan sonra klima, sigortasından kapatılır. Böylece klimanın soğutucu akışkanının dış ünitenin üzerinde yer alan kondensere toplanması sağlanır.

· Son işlem olarak klimanın elektrik ve haberleşme bağlantıları sökülür. Klimanın kabloları kodlanır. Kabloların kodlanmasının nedeni, klima tekrar monte edilirken yanlış kablo bağlantılarının önüne geçmektir. Yanlış bağlanması durumunda klimada kısa devre görülebilir ve ciddi masraflar oluşturabilir.

· Klima sökmek için artık tamamen hazır duruma getirildi. Klimanın iç ünitesi monte edildiği yerden yavaşça kaldırılarak zarar görmeyeceği başka bir yere bırakılır.

· Sökülen klimanın yerine yeni klima takılacak ise iç ünitenin askı aparatının sökülmesine gerek yoktur. Yeni takılacak olan klima direkt olarak bu askı aparatı kullanılarak monte edilebilir. Ancak klima söküldükten sonra yeni klima takılmayacak ise askı aparatının da sökülmesi gereklidir.

Klima Sökme Ücreti Ne Kadardır?

Klima sökmek için usta ya da yetkili servisten destek almak istiyorsanız, öncesinde firmalar ile iletişime geçerek klima demontaj hizmetlerinin ücreti hakkında bilgi almanız daha doğru olacaktır. Tüm firmalar tarafından sunulan hizmet kalitesi farklı olduğu için farklı firmalar size farklı fiyatlar verebilmektedir. Kendinize en uygun fiyatlara ulaşmak için birkaç farklı klima servisi ile iletişime geçerek aldığınız fiyatları karşılaştırabilirsiniz. Klima demontaj işlemlerinde belirlenmiş sabit bir ücret yoktur.

Klima Sökümü Fiyatları Nelere Göre Değişmektedir?

Klima demontaj işlemlerinde firmalar tarafından belirlenen farklı birçok kriter bulunmaktadır. Ancak genel olarak klimanın demontaj işlemlerinden alınacak ücretler klimanın kapasitesine, türüne ve markasına göre değişmektedir. Yüksek kapasiteli klimalar daha çok iş gücü gerektirdiği için bu klimaların demontaj ücretleri de fazladır. Kurulumu için birden fazla kişinin çalışması gereken sanayi tipi klimaların demontajlarında ise işgücü artacağı için işçilik bedeli artmaktadır. Klima sökme fiyatları için detaylı bilgiler almak için çevrenizdeki klima servisleri ile iletişime geçebilirsiniz.

Sökülen Klimanın Klima Gazı Nereye Gider?

Klimanız sökmeye hazırlanırken öncelikle içerisinde bulunan klima gazının toplanması gerekmektedir. Klima gazı toplanmadan klimayı demonte etmeye çalışmak sağlığınız için büyük risk oluşturduğu için, ihmal edilmemesi gerekiyor.

Klima demonte edilirken içerisinde bulunan klima gazı kompresörde toplanır. Bu sayede klimanın demontaj ve transfer işlemleri sırasında klimanın içinde güvenle saklanabilir. Klimanın kurulumu tekrar yapılacağı zaman ise kurulum tamamlandıktan sonra kompresörde bulunan klima gazı tekrar klimanın içerisine verilir. Klimanın gazında azalma varsa klimaya ekstra gaz basılması gereklidir.

Yaşamın Yoğun Temposuna Ayak Uydurmanızı Sağlayacak Pratik Çözümler – Ustala

İlanınızı Ustala’ya ekleyin ve hızlı hizmet için doğru ustaları hemen bulun!

Klima Sökümü İçin Teknik Servise Başvurmak Gerekli mi?

Klima sökümü nasıl yapılır biliyor olmanıza rağmen yetkili bir servisten destek almanız klimanız için daha doğru olacaktır. Klimalar çok karışık makinalar değil gibi görünse de yapmamanız gereken bir adım atmanız halinde klimanızın bozulmasına neden olma ihtimaliniz çok yüksek. Bu nedenle her ne kadar yapabileceğinizi düşünseniz de klima sökme işlemlerini tek başınıza yapmaya çalışmamanız gerekiyor.

Klimalar, dışarıdan basit görünse de aslında iç sistemleri oldukça karmaşık ve bilmeyen kişilerin kurcalamaması gereken cihazlardır. Motor ve benzeri fiziksel parçaların yanı sıra cihaz içerisinde birçok elektronik parça bulunuyor. Elektronik parçalarda yapacağınız en ufak yanlışlık, klimada kısa devre oluşmasına neden olacak ve çok yüksek tutarlarda masraflar çıkacaktır. Bu nedenle klima sökümü konusunda her ne kadar kendinize güveniyor olsanız da bir uzmandan yardım almanız en doğrusu olacaktır.

Klima Sökümü Yapacak Kişilere Tavsiyeler

Kullandığınız klimayı çeşitli nedenlerden dolayı sökecekseniz, tekrar montaj sırasında klima borularını değiştirmeniz daha iyi olacaktır. Klimayı birkaç yıl boyunca kullandıktan sonra bakım, onarım ve benzeri nedenlerle söktükten sonra gelen klimanızı eski borular ile takmanız, klimadan istediğiniz verimi almanıza engel olacaktır.

Klimanın gaz dolaşımını sağlayan bakır borular her ne kadar dayanıklı olsa da uzun sürekli kullanımlarda deforme olabiliyor. Bu nedenle bakır boruların birkaç yılda bir değiştirilmesi büyük önem taşıyor. Borularda dışarıdan görülmese de içten yaşanabilecek kırık ve ezikler, klima gazının rahat hareket etmesini engelleyecektir. Böylece klimanız her ne kadar bakımı ya da onarımı yeni yapılmış olsa da istediğiniz verimle çalışmayacaktır.

Hangi Klimalarda Tekrar Montaj Yapılırken Borular Değiştirilmelidir?

Klima sistemleri her ne kadar benzer olsa da tesisat ve iç malzemelerinde klima kapasitesine göre çeşitli farklılıklar görülebiliyor. Klima gazının giriş ve çıkış boruları klima kapasitesine göre kalın olmaktadır. Böylece klimanın gaz dolaşımı ihtiyaca uygun ayarlanabilmektedir.

Klima kapasitesi 9 bin btu ile 12 bin btu arasında olan klimaların tekrar montajında boruların değişmesine gerek yoktur. Çünkü klima borularında kullanılan bakır, diğer klima türlerine göre çok daha ince formdadır. Bu kadar ince bakır borularda normal kullanımlarda herhangi bir eğilme ve kırılma görülme ihtimali oldukça düşüktür.

Ancak klima kapasitesi 15 bin, 18 bin, 24 bin ve 48 bin olan klima sistemlerinde, klima gazının yeterli hızda kullanılabilmesi için bakır borular daha kalın tasarlanmıştır. Bu nedenle borular kırılmaya karşı daha korunaksızdır. 15 bin btu ve üstü kapasitelere sahip klimaların bakım ve onarım sonrasında tekrar montajı yapılmadan önce bakır borularının değiştirilmesi, klimadan almak istediğiniz verimi alabilmenizi sağlamaktadır. Gözle görülür bir sorun olmasa bile borularda hafif eğilmeler, kırıklar ve çatlaklar oluşmuş olabilir. Boruları değiştirmeden kullanmak ise klima gazının dönüşüm hızını yavaşlatacağından dolayı klima verimliliğini azaltmaktadır. Masraflardan kaçınmak için değiştirmeyeceğiniz borular böylece size hem daha yüksek elektrik faturaları, hem de ilerleyen dönemlerde verimsiz çalışmaya başlayan bir klima olarak geri dönecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir