Evde Boya Nasıl Yapılır? Püf Noktalar Nelerdir?

Home » Boya Badana » Evde Boya Nasıl Yapılır? Püf Noktalar Nelerdir?

Evin dekorasyonunu, eşyaların kalitesini gösteren en önemli etkenlerden bir tanesi de odaların renkleridir. Renklerin seçimi kadar boyanın uygulanma aşaması da önemlidir. Duvarda meydana gelen kusurların kapatılması, eksiklerin giderilmesi için duvarı pürüzsüz bir şekilde boyamak önemlidir. Boya ve badana için yapılan boya seçimi her ne kadar iyi olursa olsun yapılan yanlış uygulama ile kötü bir görüntü meydana gelebilir.

Hadi, işlerinizi kolaylaştırmak için Ustala Mobil Uygulamamızı deneyin!

Uygulama aracılığıyla, ihtiyaçlarına uygun ustaları kolayca bulabilir ve iletişim kurabilirsiniz. Ayrıca, uygulama üzerinden ustalara iş talepleri gönderebilir ve hizmetler için teklif alabilirler. Ustala.com mobil uygulaması, hizmet arayanların ihtiyaçlarını karşılamak için kesinlikle kullanmaları gereken bir araçtır.

Gerekli Malzemeler

  • Boya ızgarası,
  • Spatula,
  • Zımpara,
  • Su ve temiz bez, 
  • Boya fırçası,
  • Boya rulosu (ince rulo – kalın rulo)
  • Merdiven (tavan için gerekebilir) 
  • Kâğıt bant (pencere, elektrik lambası gibi alanların boya olmasını engellemek amacı ile)
  • Boya karışımı için kova (kovanın ağzı geniş ve içi derin olmalıdır. Büyük, küçük rulo, fırça sığabilecek boyutta)
  • Uzun tahta çubuk (boyaları birbirine karıştırıp yeni renk elde etmek ya da inceltici ile boyayı karıştırmak için)
  • Alçı ya da macun (olası çatlakları ve delikleri kapatmak, düzeltmek için)

Evde Boya Badana Yapılırken Bilinmesi Gereken Püf Noktalar

Boyanın içeriğindeki etken maddeler nedeni ile yoğun bir koku yayılır. Sağlık açısından boyaları kapalı alanda açmamanız gerekir. Açık alanda ağzı açılan boyalar bir süre havalandırılır.

Boya kutusunun üzerindeki talimatları iyice okuyun.

Ardından boya kutusu ile birlikte gelen inceltici ya da türevleri tarifte belirtildiği miktarda eklenir. Boyayı çoğaltmak ya da rengini daha fazla açmak amacı ile gereğinden fazla su eklenmemelidir. Bu boyanın bileşenlerine zarar vererek istenen rengin elde edilmesini önler.

Boya yapmadan önce elektrik akımını kapalı konuma getirmelisiniz. Bu önlem amaçlıdır.

Yaşamın Yoğun Temposuna Ayak Uydurmanızı Sağlayacak Pratik Çözümler – Ustala

İlanınızı Ustala’ya ekleyin ve hızlı hizmet için doğru ustaları hemen bulun!

Boya Badana Nasıl Yapılır?

Boyamaya başlamadan önce duvarların düzgün olması önemlidir. Eski boya kalıntıları, nem, rutubet gibi sebeplerden dolayı kalkmış boyalar vb. nedenlerden ötürü duvarlar pütürleşir, yükseklik, girinti çıkıntı meydana gelebilir. Duvarı düzgün bir hale getirmeden üzerine boya sürülmesi kötü neticeler verir. Bunların dışında çukurlar da olabilir. Onu da alçı ile kapatmak gerekir. Kalıntılar için ise basit yöntemler vardır. Sadece düzleştirmek için duvar zımparası kullanabilirsiniz. Böylece boyama sonrası pürüzsüz bir duvar görünümü elde edilir.

Duvarlar nemli ise boya yapılmamalıdır. Islak yüzeyde boya istenilen şekilde uygulanmaz. Kalıcı olmaz. Boya işlemine başlarken öncelikle fırça kullanılmalıdır. Pencere kenarları, duvar dipleri, elektrik prizleri gibi ince işçilik gerektiren yerler rulo ile boyanmamalıdır. Gerekli görüldüğünde pencere kenarlarına, priz çevresine kâğıt bant yapıştırılabilir. Kâğıt bant yüzeye zarar vermez. Kolayca çıkabilir. Çıkarıldıktan sonra boya renginde fark olmaması için ince fırça ile bir kat boya yapılabilir.

Fırçayı boyaya iyice batırmayın

Bu bir tarafın koyu diğer tarafın açık renkte olmasına neden olur. Fırçanın ucunu 3 mm kadar boyaya batırın ve yedirerek duvara sürün. Böylece fırça izi kalmaz. Renk farkı olmaz. Önemli olan boyanın duvara iyi yedirilmelidir.

Rulo kullanacaksanız ruloyu, boyanın içine iyice batırmayın. Yüzeyden çevirerek rulonun boya olmasını sağlayın. Rulo kullanırken boya ızgarası kullanabilirsiniz. O durumda ruloyu kovaya iyice batırabilirsiniz. Izgara fazla boyayı alacaktır.


Ardından kalın olmayacak şekilde duvara boyayı yayın. İlk katın ince olması önemlidir. Boyamaya ilk olarak tavan kenarlarından başlanmalıdır. Bunun için ince ve küçük bir fırça kullanılır. Ayrıca uzun saplı olması da işinizi kolaylaştırır. Boya tabancası da bu alan için uygun bir araç olabilir.

Duvar boyamada en önemli sorunlardan bir tanesi, renklerin farklı tonlarda görünmesidir

Bunun en önemli nedeni; fırça ya da rulonun aynı noktaya birden fazla sürülürken diğer bir noktaya daha az sürülmüş olmasıdır. Bu sorunun oluşmaması için ruloyu tekrar boyaya batırmadan duvarın üzerinden gitmektir.

İlk katı ince sürmeniz kurumanın çabuk olması için de önemlidir. İlk kat sürüldükten sonra kuruması beklenir. Boya kutusunun üzerinde bekleme süresi belirtilmiştir. Boya, kuruma saatinden önce ya da çok sonra yapılmamalıdır.

İkinci kat boyayı sürerken de yukarıda belirtilen aşamaların aynısı uygulanır. Tek farkı ikinci katın biraz daha kalın sürülebilmesidir. İkinci kat boya, fazla sürüldüğü takdirde kuruduktan sonra çatlamaya neden olabilir. 

Boyama işlemi bittikten sonra pencere kenarlarına, priz çevresine yapıştırılan kağıt bantları kurumadan sökmelisiniz. Kağıt bantların çıkarıldığı yerlerde renk değişikliği olmaması için fırça ile üzerinden gidilebilir. Boyama işlemi bittikten sonra etrafa damlayan boyalar var ise kurumadan nemli bir bez ile temizlenmelidir.

Boya Öncesi Astar Gerekli Midir?

Boyama yaparken duvarın durumuna göre astar yapılması gerekebilir. Pürüzler, boya kalıntıları vs. duvarda var ise astar yapılabilir. Astarın duvar boyasındaki avantajları arasında;

  • Duvarın daha pürüzsüz olmasını sağlar. 
  • Eski duvar boyasından kalan renk ile yeni yapılacak duvar boyasının rengi birbirine karışmaz. Böylece seçtiğiniz renk tam anlamı ile uygulanmış olur.
  • Boyanın duvara tutunması kolaylaşır ve akma riski ortadan kalkmış olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir