Dış Cephe Kaplama Hakkında Merak Edilenler

Home » Ev Tadilat & Dekorasyon » Yalıtım Ve Mantolama » Dış Cephe Kaplama » Dış Cephe Kaplama Hakkında Merak Edilenler

Dış Cephe Kaplama Nedir?

Dış cephe, bir evin makyajıdır. Stil ve tarzlara göre farklı çeşitlerde kaplama malzemeleri kullanılır. Taş, ahşap, tuğla gibi birçok alternatif bulunmaktadır. Örneğin doğal görünümlü bir ev istiyorsanız ahşap giydirme, taş kaplama veya tuğla kaplama ile bunu sağlayabilirsiniz. İstediğiniz atmosferi oluşturmak sizin elinizde. 

Dış cephe kaplamaları, hem dekoratif bir görünüm sağlar hem de yapıyı kar, güneş, yağmur gibi kötü hava koşullarından korur. Ses yalıtımı da ısı yalıtımı kadar önemlidir. Yapının içine gelen sesi, malzemesine göre sıfıra kadar bile indirgeyebilir. 

Dış Cephe Kaplama Nasıl Yapılır?

Öncelikle uygulama yapılacak yüzey kontrol edilmelidir. Yeni yapılarda duvar dış yüzeyleri basınçlı su ile temizlenmelidir. Esi yapılardaki toz kir yağ gibi parçacıklardan arındırılmalıdır. Dış cephe ısı yalıtımı, yüzey ve ortam sıcaklığının +5 derece üzerinde ve +30 derece altında olduğu koşullarda yapılmalıdır. Subasman profil montajı, yerden minimum 30 cm yukarıda, bina çevresini saracak şekilde yapılmalıdır. Subasman profil montajı, dış cephe yalıtım sistemini darbe, rutubet gibi sorunlardan korur. 

Uygulama yüzeyinin düzgünlüğüne göre polimer ve çimento esaslı ısı yalıtım levhası yapıştırma harcı uygulanır. Isı yalıtım levhaları, uzun kenarı yatay olacak şekilde subasman profili üzerine aşağıdan yukarıya doğru yerleştirilir. Uygulama esnasında mutlaka yüzey düzgünlüğü kontrol edilmelidir. Daha sonra dübülleme işlemi yapılmalıdır. Fakat işleme ısı yalıtım levhalarının yapıştırılmasından 24 saat sonra başlanmalıdır. Tek bir levha için kullanılacak dübel sayısı köşelere birer adet ve levha merkezine bir adet olarak toplam 5 adettir. 

Bina cephesi kenar ve köşeleri ve kapı, pencere bölümlerinin kenar ve köşe bölümleri için fileli veya filesiz alüminyum veya PVC profiller kullanılması gerekir. Bu bölgeler mekanik zorlanmanın en çok olduğu bölgelerdendir. Bu yüzden düzgün ve dayanıklı bir detay oluşturmak çok önemli. 

İlk kat sıvası, ısı yalıtım levhalarının yapıştırma işleminden minimum 24 saat sonra çelik mala kullanarak yapılmalıdır. Tüm yüzeyleri kaplayacak şekilde uygulanmasını göz ardı etmeyin. Harcın kurumasını beklemeden mala yardımıyla donatı filesini yukarıdan aşağı doğru harç içerisine eşit şekilde yerleştirin.

Son katınız olan dekoratif kaplamadan önce yüzey emiciliğini dengelemek için astar uygulayın. Dekoratif kaplama, ikinci kat sıva ve astar uygulamaları tamamen kuruduktan sonra yani yaklaşık 6-7 gün sonra yapılmalıdır.

Rutubetli veya rutubet oranı artan dış cephelerde mekanik koruma ve nem önleme tamamlanmadan ısı yalıtımı uygulaması yapılmamalıdır. Sistemin doğru uygulanması için çok sıcak havalarda ve rüzgarlı günlerde dış cephe kaplama yapılmamalıdır. Burada belirttiğimiz noktalara dikkat ettiğiniz takdirde sağlam bir işlem gerçekleştirmiş olursunuz. Tabi, bir uzmandan yardım almanızı öneriyoruz.

Dış Cephe Kaplama Nasıl Temizlenir?

Bina dış cephe temizliği ülkemizde pek önemli görünmüyor. Dış cephenin temiz tutulabilmesi için kompozit panel temizliği yapılması gerekir. Çamaşır suyu, cif vb ürünlerin kullanılması panellere biraz zarar verebilir. Bu yüzden iyi bir temizlik şirketinden destek almanızda büyük fayda var.

Yaşamın Yoğun Temposuna Ayak Uydurmanızı Sağlayacak Pratik Çözümler – Ustala

İlanınızı Ustala’ya ekleyin ve hızlı hizmet için doğru ustaları hemen bulun!

Dış Cephe Kaplama Çeşitleri

Alüminyum Dış Cephe Kaplama

Alüminyum kompozit panel dış cephe kaplama, hafif, oldukça dayanıklı ve uzun hayatlıdır. Üzerine boya yapılabilir. Isıya karşı ve suya karşı da izolasyon sağlar. Özellikle şirket dış cephelerinde fazlasıyla kullanılır. 

Betopan Dış Cephe Kaplama

Betopan dış cephe kaplama levhaları, cepheyi uzun yıllar korur. Ayrıca yeni bir sistemdir. Eski sistemler daha masraflı olduğundan betopan kaplama ekonomik bir yöntemdir. Betopan sistemleri ahşap ve çimentonun birleşimi ile elde edilir. Çimento neme karşı dayanıklı bir malzemedir. Islak ve rutubetli yüzeylerde kolay kolay deforme olmaz ve üzerinde küf barındırmaz. Uzun süre su içinde kalsa da yapısının bozulması çok zordur. Ağaç yapısı da barındırdığından yalıtım sağlar. İçerisinde zararlı maddeler bulunmaz ve kokusu da yoktur. İçindeki ağacın hafiflik sağlaması nedeniyle depreme dayanıklı binalarda tercih edilir. Yangına da dayanıklı olması betopan dış cephe kaplamanın artı özellikleri arasındadır. 

Ahşap Dış Cephe Kaplama

Ahşap dış cephe kaplama için betonarme yapı sistemi ile inşa edilen gerçek ahşap giydirme yaptırabilir veya suni ahşap ürünleri kullanabilirsiniz. Doğal ahşap malzeme kullanma gibi bir zorunluluğunuz yok. Önemli olan şey ahşap malzemenin dayanıklı olması ve size istediğiniz görünümü verebilmesidir. Ahşap cephe malzemelerinde hava bariyeri vardır. Bu hava bariyeri sayesinde ahşap cephe sürekli nefes alır. Diğer cephe kaplamalarından daha hafif olduğu söylenebilir. Binayı dış etkenlerden koruyan bir izolasyon malzemesi olma özelliğini de taşır. Ayrıca bu tarz bir yapının ısı yalıtımı açısından da avantajı bulunur. Alüminyum giydirme cephe malzemesi ile karşılaştırmamız gerekirse ahşap giydirme cephe malzemesinin ısı katsayısı daha fazladır.

PVC Dış Cephe Kaplama

Polimer, 1960 yılından beri dış cephede yaygın olarak kullanılır. PVC hammaddeli bir yapıdır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylıdır. Plastik temelli ve su geçirmezdir. Isı yalıtımı sağlar. Hafiftir ve tüm hava koşullarına uygundur. Yangına karşı yüksek dayanıklılığı vardır. Üretim maliyeti düşüktür. Enerji tasarrufu yüzde 40’tır. Aşınmaya oldukça dayanıklıdır. Yapıyı neme ve paslanmaya karşı korur. Geri dönüşümlü bir malzemedir. Okullar, konutlar, ofisler, fabrikalar, oteller, AVM’ler, sinema ve tiyatro salonları, hava alanları, hastanelerde vb kullanılabilir. Renk ve doku olarak birçok çeşidi bulunur. 

Hadi, işlerinizi kolaylaştırmak için Ustala Mobil Uygulamamızı deneyin!

Uygulama aracılığıyla, ihtiyaçlarına uygun ustaları kolayca bulabilir ve iletişim kurabilirsiniz. Ayrıca, uygulama üzerinden ustalara iş talepleri gönderebilir ve hizmetler için teklif alabilirler. Ustala.com mobil uygulaması, hizmet arayanların ihtiyaçlarını karşılamak için kesinlikle kullanmaları gereken bir araçtır.

Tuğla Dış Cephe Kaplama

Daha önce de söylediğimiz gibi tuğla dış cephe kaplama evinizde doğal ve kırsal bir görünüm sağlar. Yine betonarme işlem ile yapılan gerçek tuğla yapı malzemesi kullanılabilir veya yapay malzemelerle oluşturulan tuğla da kullanabilirsiniz. Bu tarz dış cepheyi kırsal stil, rustik stil, klasik stil gibi tarzlarda kullanabilirsiniz. Birçok stil ve tarza göre renk alternatifleri de mevcuttur. Gerçek tuğla duvar ördürmektense yapay tuğla kaplama malzemesi ile tuğla dış cephe kaplama yaptırmak çok daha ekonomiktir. Tercih sizin.

Prekast Dış Cephe Kaplama

Isı yalıtımı ile ön plana çıkar. Kaplama dışında ayrı olarak bir mantolama ihtiyacı gerekmez. Malzeme kalın olduğundan izolasyonu da sağlar. Prekast dış cephe kaplama ile maddi olarak iyi bir kar kazanabilirsiniz. 

Taş Dış Cephe Kaplama

Özellikle büyük bahçeli bir eviniz varsa taş dış cephe kaplama kullanabilirsiniz. Doğal taş kaplama size istediğiniz sıcaklığı ve huzuru vermek için tasarlanmıştır. Taş kaplamayı sırf dış cephede değil ayrıyeten iç dekorasyon için de kullanabilirsiniz. Unutmayın ki hiçbir sınırınız yok. Natürel dokular, duvar dekorlarında tamamen göze hitap eder. Betonarme ile yapılmış gerçek taş duvarlar hayli masraflıdır.  Bu yüzden ekonomik olarak taş duvar kaplamaları oldukça kullanışlıdır. Ayrıca betonarme ile yapılacak olan taş duvar ile de bir farkı yoktur. Aynı görünüme sahiplerdir. 

Amerikan Siding Dış Cephe Kaplama

Amerikan siding kaplama için boya ve bakım masrafı gerekmez. UV ışınları, rüzgar sesi, olumsuz hava koşullarına karşı da inanılmaz güçlüdür. Alev almaz ve kendisini söndürme özelliğine sahiptir. Neme karşı da dayanıklıdır. Kolonları korur ve yapının içindeki çeliklerin paslanmasını önler. Deforme olma olasılığı en düşük kaplama yöntemlerinden biridir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir