Dış Cephe Boya Nasıl Yapılır? – Dış Cephe Boyada Dikkat Edilmesi Gerekenler

Home » Boya Badana » Dış Cephe Boya Nasıl Yapılır? – Dış Cephe Boyada Dikkat Edilmesi Gerekenler

Binaların, müstakil evlerin iç yapısı kadar dış görünüşü de önemlidir. Konutlarda ilk göze çarpan, iç dizaynı görmeden önyargımızın olumlu- olumsuz oluşmasına neden olan, estetik bir görüntüsü olup olmadığıdır. Konutlar da tıpkı insanlar gibi giydirilir. Bazen renklerden faydalanarak bazen de dış cephe kaplamaları ile içeriyi görmeden dikkatleri üzerine çekmeye çalışır adeta. Konutların dış makyajı ( dış cephesi) ne kadar uyumlu, kaliteli ve estetik yapılırsa dikkatleri de o denli üzerine çekmeyi başarır. Dış cephe boyasının uzun yıllar aynı şekilde kalacağı düşünürse ideal bir seçim yapılması oldukça önemlidir. 

Boyanın Oluşumu

Boyalar esas olarak 4 etken maddeden meydana gelir. Bunları şu şekilde açıklamak mümkündür:

Çözücüler: İçeriği uçucu olmasıdır. Boyanın içeriğine zarar vermeden inceltici özellik gösterir. 

Kimyasal Katkı Malzemeleri: Boyanın küflenmeye karşı direncini arttırmak, neme vb. dış etkilere karşı dayanıklılık kazandırır. 

Pigmentler: Pigment, boya için küçük tanecikler anlamına gelir. Toz şeklindedir. Boyanın dayanıklı, renklerin canlı, uygulandığı yerin uzun süreli olmasını sağlar. 

Bağlayıcılar: Pigmentleri iç içe, bir arada tutar. Böylece boya filmi meydana gelir. Boyanın içerisine dayanıklılık, yapışkanlık, sertlik katar. Bu sayede dayanıklı ve uzun süreli olması sağlanır.
 
BF3-1106

Dış Cephe Boyası Nedir?

Konutların içi kadar dışı da dayanıklılık açısından önemlidir. Nem, yağış, zorlu hava şartları vb. birçok faktör göz önünde bulundurularak binaların dış yapısının, dayanıklı ve estetik boyalar ile renklendirilmesidir. Dış cephe boyasının incelikleri oldukça fazladır. Silikon mu, su bazlı mı, akrilik mi vb. çeşitlerin arasında en uygun olanı, en dayanıklı olanı seçmek gerekir. Bu konuda en iyi kararı işin uzmanları verebilir. 

Dış Cephe Boyama Nasıl Yapılır?

Dış cephe boyaması her bakımdan zorlu ve dikkat gerektiren bir iştir. Gerek boya yapan çalışanların iş güvenliği gerekse boyanın tüm dış cepheye muntazam şekilde yapılması hayli uğraştırır. 

Dış Cephe Boyamada Merdiven Kullanımı

Merdiven basamakları sağlam şekilde zemine monte edilir. Herhangi bir sallantı olduğu takdirde zemin desteklenerek emniyet sağlanır.

Merdiven konumlanırken ne duvara çok yakın ne de duvara çok uzak olmalıdır. Kol uzunluğunu mesafesini geçmemelidir. 

Merdiven duvara çok yakın olduğu takdirde boya yapmak zorlaşacaktır. Aynı şekilde uzanarak yetişmeye çalışmak da boyanın yapılmasını zorlaştırır. 

Merdivenin yüzeyinde ve basamaklarında kaygan sıvı, naylon poşet, ayağa takılabilecek ip vb. asla bulunmamalıdır. 

Merdiven toprağa monte edilecek ise yanlarına destek (taş, tahta vb.) oluşturulmalıdır. Toprak yumuşak yapıda olduğu için sağlamlaştırılması gerekir.

Hadi, işlerinizi kolaylaştırmak için Ustala Mobil Uygulamamızı deneyin!

Uygulama aracılığıyla, ihtiyaçlarına uygun ustaları kolayca bulabilir ve iletişim kurabilirsiniz. Ayrıca, uygulama üzerinden ustalara iş talepleri gönderebilir ve hizmetler için teklif alabilirler. Ustala.com mobil uygulaması, hizmet arayanların ihtiyaçlarını karşılamak için kesinlikle kullanmaları gereken bir araçtır.

Dış Cephe Boyama İskele Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her dış cephe boyamasında iskele kullanılmaz. Ancak merdivenin yetersiz kaldığı durumlarda konutun dış cephesine iskele kurulmalıdır. Ancak o zaman güvenli bir boya yapılabilir. 

İskele tabanı çok sağlam olmalıdır. Gerekirse taş, beton yahut tahta ile desteklenmelidir. 

Konutun yüksekliğine bağlı olarak belirli katlarda iskele ile duvar arasına sabitleme yapılmalıdır. 

İskele kalasları dayanıklı ve metalden olmalıdır. Üzerine basılan yerlerin kaygan olmaması gerekir. 

İskeleler arası geçişler önemlidir. Bu nedenle kendi içerisinde merdivene benzer basamaklar yapılmalıdır. Geçişlerin güvenli olması bunlara bağlıdır. 

Çalışanlar fosforlu yelek giymeli ve kafalarına baret takmalıdır. 

Dış cephenin düzgün boyanabilmesi için iskele ile duvar arasında mesafe olmalıdır. Rahat çalışılması önemlidir. 

Dış Cephe Boyamada Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bina eski ise; duvar ve boya çatlakları tamir edilmelidir. Spatula yardımı ile çatlaklar açılır, boyalar temizlenmelidir. 

Ardından dış cephe macunu ile çatlaklar, çıkıntılar kapatılabilir. Kuruduktan sonra zımpara ile düzleştirilmelidir.

Ardından dış cephenin yüzeyi tazyikli su ile (duvardaki tozların, yağların gitmesi için) temizlenmelidir. 

Boya yapmadan önce duvardaki tozların alınması önemlidir. Aksi halde boya iyi tutmaz ve renkler değişime uğrar. 

Boyadan önce duvarların tadilatı bitirilmelidir. Ardından astarlama işine geçilir. 

Astarlama için en uygun olan astar seçilmelidir. Uygulamadan önce astar boyası su ile inceltilmelidir. Sonrasında hazır olan duvara, rulo ya da fırça yardımı ile astarlama yapılır. Dış cephenin her yerine astar çekildikten sonra kurumaya bırakılır. Kuruyan dış cepheye son kat boyaması yapılır.

Astar yapımından bir gün sonra son kat boyama yapılabilir. 

Boya hazırlanırken şunlara dikkat edilmelidir:

Boyanın içerisinde kullanılan suyun tuzlu olmaması gerekir. Kil, kireç vb. boyanın içerisine konulmamalıdır. İnceltmede kullanılan suyun oranı oldukça azdır.

Kullanılan malzemeler: İnce fırça, kalın fırça, rulo, boya spreyli, nemli bez.

Yaşamın Yoğun Temposuna Ayak Uydurmanızı Sağlayacak Pratik Çözümler – Ustala

İlanınızı Ustala’ya ekleyin ve hızlı hizmet için doğru ustaları hemen bulun!

Dış Cephe Boyası Çeşitleri

Dış cephe boyası iklime, binanın malzemelerine göre değişiklik gösterir. Dış cephe boyalarını şu şekilde tanımlayabiliriz:

Elastik Dış Cephe Boyası: Bu boyanın özelliği duvarın nefes oluyor olmasıdır. Dış cephenin dayanıklılığına uygundur. Akrilik esaslıdır. Özellikle de çatlaklara karşı dayanıklıdır. 

Grenli Dış Cephe Boyası: Kendi kendine yıkanabilme özelliğine sahiptir. Özellikle dış cepheye desen verebilmek için ideal bir boya denilebilir. Silikon rulo yardımı ile istenilen desen kolayca uygulanır. Dış cepheye oldukça uygundur. Yağmur sularının derine geçirmeden akmasını sağlar. Nem ve küf oluşumunu böylece engeller. 

Akrilik Dış Cephe Boya: Suyu itme gücüne sahip bir boya türüdür. Yüksek oranda alkali gücüne sahiptir. Neme, rutubete, küfe, tuzlu suya karşı dayanıklıdır. Deniz kenarında bulunan konutlar için bile rahatlıkla tercih edilebilir. Aynı zamanda dekoratif amaçlı kullanım için de idealdir. Örtücülük etkisi yüksektir. 

Silikonlu Dış Cephe Boyası: Güneş ışınlarına karşı oldukça dayanıklıdır. Uzun vadeli kullanım sağlayarak renklerin solmasını geciktirir. İçeriğinde bulunan silikon sayesinde suyun atımı sağlanır. Nem ve rutubet önlenmiş olur. 

Parlaklıklarına Göre Dış Cephe Boyaları

Yarı Mat Dış Cephe Boyası: Pencere kenarlarında, kapı çerçevelerinde yoğunlukla kullanılır. Zorlu hava şartlarına karşı dayanıklıdır.

Yüksek Parlak Dış Cephe Boyası: Bu boya türünün uygulanması oldukça profesyonellik gerektirir. Neredeyse hata kabul etmeyen bir boyadır. Yüzeydeki kusurları kapatmak konusunda işçilik önem taşır. 

Saten Rengi Dış Cephe Boyası: Saten rengi boyanın özelliği, dokusundan kaynaklanmaktadır. Canlı, parlak ve göz alıcı renk seçenekleri mevcuttur.

BF3-1106

Dış Cephe Boyası İçin En Uygun Zaman 

Dış cephe boyası için hava koşulları oldukça önemlidir. Yağmurlu, aşırı soğuk, aşırı sıcak havalarda dış cephe boyanmamalıdır. 

Çok sıcak havalarda, boyanın istenilen şekilde duvara tutunmaması olasıdır. Benzer şekilde çok soğuk havalarda da dış cephe boyanmaz. Boya, soğuktan etkileneceği için genleşme, donma vb. etkenler göz önünde bulundurulmalıdır.

Nem ve yağış da benzer şekilde boyamayı olumsuz etkiler. Hava sıcaklığı aşağı yukarı şu şekilde olmalıdır:

En soğuk hava sıcaklığı: 5 – 7 derece olmalıdır.

En sıcak hava durumu ise 30 – 32 derece arasında olmalıdır.  Bu sıcaklıklar göz önüne alındığında bahar aylarının oldukça uygun olduğunu söyleyebiliriz. 

Dış Cephe Boyası Dayanıklılığı

Dış cephe boyası uygulaması oldukça zahmetli bir iştir. Boyaların içerikleri ve pigmentlerin dayanıklılığı da bunlar göz önünde bulundurularak hazırlanır. Astar üzerine uygulanan iki kat dış cephe boyası uzun yıllar (10 – 15 yıl kadar) kullanılabilir. Bunun yanı sıra iklim, güneş açısı, boyanın kalitesi de kullanım süresini etkiler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir