Boya Çeşitleri – Boya Yapımında Kullanılan Aletler

Boya Çeşitleri Nelerdir?

Evde en göze çarpan ve evin havasını değiştiren etkenlerden bir tanesi de duvarlara uygulanan renklerdir. Evi ferah ya da basık görünmesini etkileyen önemli bir faktördür. Peki, evi boyamaya karar verirken sadece renk seçimi yeterli oluyor mu dersiniz. Elbette, bu tek ölçüt değildir. İşin uzmanı olarak bizim dikkat ettiğimiz daha pek çok husus var. Boyanın kalitesi, renk tonu, duvar ve malzeme yapısı, uygunluk, kullanım alanı (Dış cephe, iç mekan gibi), hangi tür boya kullanılması gerektiği gibi birden fazla inceliği düşünüyoruz. Boyanın rengi kadar çeşidi de önemlidir. Her zemine her boya uygulanmaz. Bu nedenle yazımızı kaleme aldık ve boyaları genel hatları ile tanıtmaya çalıştık. 

Kullanım alanına, içeriğindeki etken madde gibi farklarına bakılarak gruplara ayrılabilir. Buna göre;

Hadi, işlerinizi kolaylaştırmak için Ustala Mobil Uygulamamızı deneyin!

Uygulama aracılığıyla, ihtiyaçlarına uygun ustaları kolayca bulabilir ve iletişim kurabilirsiniz. Ayrıca, uygulama üzerinden ustalara iş talepleri gönderebilir ve hizmetler için teklif alabilirler. Ustala.com mobil uygulaması, hizmet arayanların ihtiyaçlarını karşılamak için kesinlikle kullanmaları gereken bir araçtır.

Kullanım Alanlarına Göre Boya Çeşitleri

  • Ahşap yüzeylerde uygulanan boyalar.
  • İç cephe ve dış cephede kullanılan boyalar.
  • Metal yüzeylerde kullanılan boyalar.
  • Dış cephede kullanılan boyalar.

Çözücüler Baz Alınarak Yapılan Çeşitler

  • Su bazlı boyalar.
  • Solvent bazlı boyalar (sentetik)

Yapıldığı Yere Göre

  • İç cephe boyası 
  • Dış cephe boyası

Yaşamın Yoğun Temposuna Ayak Uydurmanızı Sağlayacak Pratik Çözümler – Ustala

İlanınızı Ustala’ya ekleyin ve hızlı hizmet için doğru ustaları hemen bulun!

Boya Yapımında Kullanılan Aletler Nelerdir?

Boya badana yapımında kullanılan belli başlı araç – gereçler vardır. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz.

Rulo: Tavan ve penceresi olmayan duvar alanları gibi geniş yerlerin boyanmasında kullanılan; sapları uzun ve kısa şekilde ayarlanabilen boyama aletidir. Büyük ölçüde zamandan tasarruf sağlar.

Spatula: Boya yapılacak alanda (duvarlar gibi), mevcut boyanın çıkarılmasında kullanılır. Bir çeşit kazıma aleti denebilir.

Duvar Zımparası: Duvarlarda meydana gelen pürüzler, eski duvar boyası kalıntıları çıkarılmasında kullanılır.

Nemli Bez: Boya yapımı esnasında temiz çalışmak adına hazırda nemli bez bulundurmak gerekir. Ayrıca temizlik aşamasında da işleri kolaylaştıracağı yadsınamaz bir gerçektir.

Fırça: Boya ve badana yapımında boyanın duvara uygulanmasını sağlayan aparattır. Fırça konusunda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Fırça kılları tozdan arındırılmadan kullanılmamalıdır. Kırık, kopmuş kıllar var ise kesilerek koparılmalıdır. Fırçaların ölçüsü inç olarak ifade edilir. Kapı ve pencere için küçük olan inç ölçüsü kullanılır. Duvar, tavan gibi geniş alanlar için ise büyük çaplı fırçalar kullanılır.

Alçı: Duvarda meydana gelen çukurlar, girinti çıkıntılar olabilir. Ne kadar boya ile üzeri kapatılmak istense de yeterli olmaz. Bu gibi durumlarda alçı ile çukurlar kapatılır. Alçı kuruduktan sonra boya yapılabilir. 

Su Teknesi – Kovası: Boyaların inceltilmesinde, renk karışımında ihtiyaç duyulan bir araçtır. Birden fazla kovaya ihtiyaç duyulabilir. Ek olarak içerisinde su olan kovalar da oldukça gereklidir. 

Zımpara Kâğıdı: Zımpara kağıtlarının iki çeşidi vardır. Bunlar, demir ve tahta üzerinde kullanılan zımparalardır. Zımpara kağıdının da ölçüleri vardır. Her yüzeye rastgele zımpara uygulanmaz. Sıfır, bir, iki, üç, dört şeklinde numaralandırılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir