Koltuklar ev, ofis, home ofis gibi birçok alanda ihtiyaç duyulan koltuklar sadece gereksinimleri karşılamaz. Aynı zamanda dekor amaçlı da kullanılır. Koltuk Yıkama evin görselliğini etkiler. Koltuğun rengi, şekli, boyutu evin görselliğini olumlu ya da olumsuz yönde etkiler.
Koltuklar Neden Yıkanmalıdır?
Koltuklar sürekli kullanılan eşyalar arasında yer alır. Daha çok kire ve toza maruz kalırlar. Özellikle de yemek ve içeceklerin bıraktığı lekeler oldukça kötü bir görüntü oluşturur. Kişiler bu lekeleri (yağ, salça, şekerli gıdalar) kendi imkanları ile temizlemekte zorlanabilir. Yoğun kimyasal kullanımı hem koltuk yüzeylerinin zedelenmesine hem de ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Tüm bunlarla uğraşmak yerine alanında uzman bir koltuk yıkama ekibi işleri kısa sürede ve derinlemesine temizlik yapabilir.
Koltuk Temizliğini Uzmana Bırakmak Neden Önemlidir?
Koltuklar neredeyse yaşamın her alanında yer almaktadır. Kirlenip tozlanması sadece görüntü kirliliği açısından önem taşımaz. Bunun dışında başka nedenler de vardır. Bunlardan bazılarını şu şekilde açıklama mümkündür:
Yağ, yemek lekeleri vb. koltuklar üzerinde bulunan kumaşa zarar verir. Böylece ne yazık ki koltukların ömrünü kısaltmış olur.
Hadi, işlerinizi kolaylaştırmak için Ustala Mobil Uygulamamızı deneyin!
Uygulama aracılığıyla, ihtiyaçlarına uygun ustaları kolayca bulabilir ve iletişim kurabilirsiniz. Ayrıca, uygulama üzerinden ustalara iş talepleri gönderebilir ve hizmetler için teklif alabilirler. Ustala.com mobil uygulaması, hizmet arayanların ihtiyaçlarını karşılamak için kesinlikle kullanmaları gereken bir araçtır.
Yoğun kimyasallar kullanarak zorlu lekeleri çıkarmaya çalışmak kişinin sağlığını olumsuz etkiler. Özellikle de nefes sorunu yaşayan (astım, kronik nefes darlığı vb.) kişiler için hayati önem taşır.
Kir ve lekeleri temizlemek için uzun mesai harcanır. Üstelik yorgunluk da cabası denilebilir.
Her ne kadar derinlemesine temizlik yapıldığı sanılsa da süngerlerin içerisini insan gücü (elle) ile temizlemek mümkün değildir. Kimyasalların derinlere nüfuz etmesi için yüksek güce ve teknolojiye ihtiyaç vardır.
Koltuk silmek için yoğun kimyasallar kullanılır. Üstelik bu kimyasalların koltuktan temizlenmesi için de durulama yapılması gerekir. Aksi halde uzun süre deterjan kokularını solumak zorunda kalabilirsiniz.
Kuruma süresi hayli uzun sürer. Vakum ya da güçlü çekim gücüne sahip bir makine olmadığı sürece koltuklar uzun süre nemli kalır. Koltuk kılıfının kurumasından ziyade altında kapalı halde olan süngerler kurumayı geciktirir.
Zorlu lekeler insan gücü ile çıkmayabilir. Kumaşın ya da süngerin içine işleyen lekeler çıkmadığı sürece temizlik kendini göstermez.
Koltuk Temizliğine Başlamadan Önce Neler Yapılır?
Koltukların yıkanması işlemine geçmeden önce bazı hazırlıklar yapılmalıdır. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
Koltukların yıkanacağı oda, alan olabildiğince rahat çalışmaya uygun hale getirilmelidir.
Koltuklar dışında süs eşyası, halı, çiçek vb. odadan (var ise) çıkarılmalıdır.
Koltukların kumaşı (kadife, nubuk, keten, süet, deri, jerry, şönil, tay tüyü vb.) tespit edilmelidir.
Kumaşın tespit edilmesi çok önemlidir. Kumaşların üzerinde bunların tespit edilmesi için kodlar yer alır. Bu kodlardan bazıları şu şekildedir:
X: Bu işaretin kumaş üzerindeki anlamı şudur: Kumaşın su ile temizlenmesi kesinlikle uygun değildir. Yüksek çekim gücü olan elektrikli süpürge ile tozları alınarak yumuşak sünger yardımı ile temizliği sağlanmalıdır.
W: Bu kumaşın anlamı ise sadece su ve su bazlı temizlik ürünleri ile yapılacağıdır. Yumuşak temizleme fırçası yardımı ile dairesel hareketler yaparak koltuğun yüzeyi dezenfekte edilir. Temizleme suyuna, su bazlı temizlik ürünü (sabun vb.) ilave edilerek işlem tekrar edilir.
S: Solvent bazlı temizlik ürünleri ile koltuk dezenfekte edilebilir anlamını taşır. Slovent bazlı ürünler, temizliği daha zor olan yüzeylerde etkilidir.
WS: Bu kodun anlamı da şöyledir: Bu tür koltuk kumaşlarında su bazlı ya da diğer dezenfektanlar rahatlıkla kullanılabilir.
Kumaş türlerine ait kodların ne anlama geldiğini yukarıda basit şekilde açıklamaya çalıştık. Bu kodlar dikkate alınmadığı takdirde koltuk kumaşlarında yanlış temizlik ürünleri kullanılır. Sonucunda ise yıpranmış, tahrip olmuş, rengi değişmiş kumaşlar ile karşılaşılabilir.
e. Kumaşın türü netleştirildikten sonra uygun şekilde ürünler (temiz su, sabun, kimyasal temizlik ürünü, fırça ya da sünger vb.) hazırlanır.
f. Koltukların yüzeyi tamamen (mini yastıklar, koltuk minderleri var ise minderler vb.) boşaltılır.
Yukarıda bahsedilen aşamalar tamamlandıktan sonra koltuk yıkama işlemine geçilebilir.
Yaşamın Yoğun Temposuna Ayak Uydurmanızı Sağlayacak Pratik Çözümler – Ustala
İlanınızı Ustala’ya ekleyin ve hızlı hizmet için doğru ustaları hemen bulun!
Koltuk Temizliği Ne Zaman Yapılmalıdır?
Koltukların temizlenmesi uzun vadeli bir süreçtir. Koltukları temizlemek için üzerine bir şeylerin dökülmesi, bariz kirli olması ya da koku yapması gerekmez. Yoğun şekilde koltuk kullanılıyor (ofis, kalabalık ev vb.) ise 3 ayda bir, düzenli ve devamlı kullanılıyor (daha çok iş yerlerinde, kurumsal alanlarda vb.) ise 6 ayda bir, daha az kullanılan koltuklarda ise yılda bir temizlenmelidir. Bunlar dışında;
Çocukların (özellikle tuvalet eğitimi dönemlerinde) idrar sorunlarından kaynaklanan lekeler olması,
Evcil hayvanların (var ise) yemek, mama, dışkı, doğal kirleri vb. nedenlerden kaynaklı koltukların kirlenmiş olması,
Kalabalık evlerde ya da bol misafir alan evlerde yeme – içme vb. lekeler oluşması,
Yağmur suyu, çeşme suyu vb. (saf su dahi olsa bir süre sonra süngerde kokuya neden olur) dökülmüş olması,
Temizleme amacı ile yapılan silme işlemleri neticesinde lekeler oluşması, iz kalmış olması gibi durumlarda koltukların yıkanması gerekir.
Koltuk Yıkama Nasıl Yapılır?
Koltuk yıkama, temizleme konusunda ekipmanlar oldukça önemlidir. Profesyonel temizleme araçları sayesinde kısa sürede tertemiz ve hemen kullanılabilir durumda olur. Yapılan işlemler kısaca şu şekilde gerçekleşir:
Koltuğun kumaşı analiz edildikten sonra uygun malzemeler hazırlanır.
İlk olarak koltukların minderleri yerinden çıkarılır. Her iki yüzeyin tozları yüksek çekim gücüne sahip toz alma araçları ile temizlenir. Böylece yüzeydeki tozların derine inmesi engellenir.
Daha sonra koltuk minderleri ayrı ayrı ıslatılır. Aynı şekilde koltuk kenarları ve kumaş kaplı olan her bölüm ıslatılır. Çıkarılamayan yaslanma bölümleri de püskürtme yöntemi ile ıslatılır. (Islatmalar bilinen su dolu kovayı boşaltarak yapılmaz. Özel ıslatma yöntemleri ile cihaz kullanılarak yapılır. Amaç, kirlerin yumuşatılmasıdır.)
Islatma işleminin ardından kısa bir süre bekletilir. (Suyun her yere nüfuz etmesi sağlanır.)
Ardından kumaşa en uygun dezenfektan malzemeleri su ile beraber hazırlanır.
Hazırlanan solüsyonlar püskürtme, ovalama yöntemleri ile yüzeye zarar vermeden yapılır.
Vakumlama yöntemi ile kirli solüsyon çekilir. Böylece kirli su anında emilim sağlamış olur.
Durulama işleminin ardından yine koltuktaki su vakumlanır. Bu işlem, hortumdan temiz sular gelene kadar devan eder.
Son olarak kurutma işlemine geçilir. Güçlü vakumlama sayesinde beklemek minimum seviyede olacaktır.
Yıkama işleminden sonra koltukların birbirine temas etmemesi nem açısından önemlidir. Birkaç saat içerisinde koltuklar kurumuş olur.
Koltuk yıkarken kullanılan tüm araç gereçler hassas uçlara sahiptir. Hiçbir şekilde yüzeye zarar vermez. Tüm bu işlemler bittikten sonra koltuk yüzeyi yeni gibi olacaktır. Ancak istisnai bir durum ile karşılaşılır (çıkmayan kir, geçmeyen leke vb.) ise o alana yoğun içerikli malzeme kullanılarak işlem sonlandırılır.
Koltuk Yıkama Sonrası Kullanım
Koltukların yıkanma işlemi bittikten sonra 4 ile 6 saat içerisinde tamamen kullanılır duruma gelecektir. Yıkama işleminde güçlü makinelerin vakumlamasından faydalanıldığı için kurumayı da çabuklaştırdığı görülür.
Yaz ve kış aylarına göre kuruma süresi farklılık gösterse de günlerce beklemenize gerek kalmadığını söylemek mümkün olacaktır. Pencerelerin, kapıların açık olması kurumayı daha da hızlı hale getirebilir.
Ömer Yıldız, deneyimli bir boya badana ve duvar kağıdı uzmanıdır. Blogunda doğru duvar kaplamaları, doku uygulamaları ve yenilikçi boyama teknikleri hakkında yazıyor.